När hela verksamheten är digital

Det har blivit allt populärare att ha hela sin verksamhet på servrar, i datorn och i molnet. Detta sparar papper, är bättre för miljön och oftast lättare att hantera. Men det kommer med sina krav också. 

Testa programvara

Om man har ett stort företag brukar det innebär att man har sina egna system och programvaror som man arbetar i. Dessa kan bli sämre med tiden allteftersom datorerna åldras. Och sedan kan det vara svårt att veta om programvarorna faktiskt fungerar som de ska, speciellt om man har dragit om sladdar eller bytt nätleverantör.

Utbildning

Det är väldigt viktigt att alla anställda kan hantera programvarorna som används i företaget. Detta kan innebära kostnader eftersom man måste skapa utbildningsdagar där alla får tid och hjälp att förstå programmen. Om det är uppdelat i flera programvaror beroende på arbetsområde, kan det behövas flera dagar. Se till att alla får möjlighet att lära sig genom att hantera programmen, inte bara visa på en skärm hur det ser ut. Man lär sig bäst genom att göra. Och var beredd på att det kommer bli några misstag och långsamma dagar tills alla förstår hur de ska göra.

Säkerhet

Sist men inte minst måste ni tänka på säkerheten. Företagshemligheter ska helst inte ligga på gemensamma servrar. Om man vill vara extra säker har man dem endast på papper i ett kassaskåp. Annars räcker det med en mindre server eller bara en dator som inte är kopplat till det gemensamma nätverket. Servrarna ska också stå säkert till så inte vem som helst kan komma åt dem. Helst ska de stå i en miljö som städas oftast, för att förhindra att damm kommer in i maskinerna och förstör dem. Ett svalt utrymme utan direkt solsken är att föredra, servrar alstrar mycket värme och solljus gör rummet bara varmare. Tänk också på att det ska vara låg luftfuktighet för att skydda hårdvarorna.