Att växa som småföretag

Om du är den som redan är etablerad eller har precis startat ett företag kanske du vill nå nästa steg. Att driva och utveckla ett företag är inte lätt men med rätt marknadsföring, kontakter och bra plats kan du nå den friheten du önskar.

För att se ditt företag växa måste du ha tydliga mål och en bra vision. Många städer kan vara outforskade, och det handlar inte alltid om att hitta den största staden, utan staden med störst potential. Det handlar om att identifiera var dina kunder finns. En stad som Trollhättan har en hög ambition gällande befolkningstillväxten de närmsta åren.

Marknadsföring och förflyttning

Marknadsföring är väsentligt för ett företag. En av punkterna i din marknadsföringsplan är målgrupp och var kunderna finns, därmed kan det vara nödvändigt att flytta ditt företag eller expandera. En flytt för ett företag kan innebära stor omplanering. Du behöver kontrollera kostnader, lokaler och hur byggnadsplanen ser ut i staden. När du väljer stad är det viktigt att tänka på hur näringslivet ter sig. Jämför gärna hur många framgångsrika företag det finns i din befintliga stad med andra städer. Du kan till exempel kolla upp med fastighetsbolag i Trollhättan för att lära dig mer om möjligheterna och kostnadsbilden för en eventuell flytt av företaget.

Försäljning och merförsäljning

För att företaget ska blomstra i din nya stad behöver du bra försäljning. Försäljning är viktigt men att få återkommande kunder och merförsäljning är inte alltid enkelt, speciellt om du säljer produkter till skillnad från tjänster. Ta reda på vad målgruppen i din stad är intresserade av och våga ta betalt. Om du inte får in medel via volym bör du balansera detta med hög kostnad. Detta kräver stora säljkunskaper och om du själv inte är en expert säljare så ska du anlita säljare, detta är en bra idé oavsett vilka försäljningskunskaper du har. Baka gärna in några återkommande inkomster såsom abonnemang och medlemsavgifter.